Blauwaderkaas
Blauwaderkaas, ook wel blauwschimmelkaas genoemd, omvat de kazen met de typische blauwe aders. Gerijpte blauwaderkaas heeft een uitgesproken smaak en iedere blauwaderkaas is uniek. Uw favoriete blauwe kazen koopt u bij Hoogendoorn Kaas.
- Gorgonzola
Gorgonzola is een heerlijke Italiaanse blauwschimmelkaas. Deze bijzondere kaas wordt gemaakt van volle koemelk en dankt zijn kenmerkende smaak aan de schimmel, genaamd Penicillium Glaucum.
Lees verder€ 4,98 - Roquefort
Roquefort is een rauwmelkse Franse blauwschimmelkaas. De kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk en heeft een zeer pittige smaak. Een ware traktatie voor iedere kaasliefhebber.
Lees verder€ 5,65 - Saint Agur
Saint Agur is een heerlijk blauwaderkaasje afkomstig uit het Franse Auvergne. Dit bijzondere kaasje wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en heeft een vol romige en pittige smaak.
Lees verder€ 5,49 - Hollandse Blauwe
Hollandse Blauwe, heerlijke smaakvolle blauwschimmelkaas uit Noord-Brabant. De kazen zijn afkomstig van de biologische teelt en gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Lees verder€ 5,25
De productie van blauwaderkaas
Blauwschimmel kaas is voor velen te herkennen aan de blauwe aders. Maar hoe vinden deze aders hun weg in de kaas? Tijdens de productie wordt de kaas verrijkt met de schimmel genaamd ‘Penicillium’. De schimmel gaat als poeder of vloeistof bij de wrongel en zal gaan werken onder invloed van zuurstof. In temperatuur gereguleerde omgeving, zoals grotten, rijpt de kaas verder en kan de schimmel zich ontwikkelen.
Soms rijpt de kaas ‘gewoon’ verder, maar het komt ook voor dat er er gangetjes in de kaas geprikt wordt zodat de schimmel daarin kan groeien. In andere gevallen bevatten de kazen van zichzelf al een schimmel welke naarmate de kaas rijpt verder groeit. Ook voor blauwaderkaas geldt hoe langer hij rijpt, hoe sterker de smaak.
De smaak van blauwe kaas
De bijproducten die de blauwschimmelkaas tijdens de groei produceert, zorgen voor een typische smaak en geur. Iedere blauwaderkaas is daarom uniek. Wel kunnen we zeggen dat de kazen over het algemeen vrij pikant zijn. Dit komt omdat zout en zuur worden toegevoegd om de ontwikkeling van ongewenste schimmels te beperken.
De unieke smaak van blauwe kaas maakt deze kaas ideaal als een bijzondere toepassing voor verschillende gerechten. Het hoogtepunt van een kaasplank is vrijwel altijd de blauwe kaas, omdat deze het sterkst en scherpst van smaak is.
De verschillende blauweschimmelkaas soorten
Naast dat keuze is uit drie soorten schimmelkazen, zijn er ook diverse soorten blauwe kazen. Binnen ons assortiment hebben wij diverse varianten blauwschimmelkazen, afkomstig uit verschillende landen en allemaal met een eigen identiteit.
Zo hebben wij dé Italiaanse blauwschimmelkaas, Gorgonzola. Zacht van structuur en zeer smaakvol. Ideaal als toevoeging in een pasta. Ook hebben wij een echt Nederlandse blauwaderkaas, Hollandse Blauwe. Afkomstig uit Noord-Brabant en een echte aanrader voor op een kaasplankje. Maar ook de bekendere Franse St. Agur en Roquefort zijn te vinden in ons assortiment.
Blauwaderkaas verwerken
De kaas kan voor verschillende gerechten gebruikt worden en op verschillende manieren gegeten worden. Combineer de kaas met een frisse salade of leg de kaas op een buitenlands kaasplankje. Ook op een burger komt een blauwaderkaas helemaal tot zijn recht.
Blauwe kaas is namelijk een echte smaakmaker voor in hartige gerechten, sauzen en dressings. Maar ook door de salade of in een quiche is een blauwe schimmelkaas heel erg lekker. Probeer een goede blauwaderkaas ook eens te combineren met zoetigheden. Denk hierbij aan vijgen, dadels, fruitchutneys en druiven.
Blauwaderkaas kopen
Welke de beste blauwschimmelkaas is, is volledig aan uw eigen smaak. Gaat u voor de iets mildere variant of pittig? Kies uw favoriete buitenlandse kaas en bestel hier gemakkelijk online bij Hoogendoorn Kaas.