De bekendste kaassoorten
Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren zijn er steeds meer merken, soorten en typen kaas op de markt gekomen. Het ene land kent een stuk meer kaassoorten dan de ander. Een aantal van deze specifieke kaassoorten zijn wereldwijd bekend, die vind je in het lijstje hieronder.
Kaassoorten
- Appenzeller (Zwitserland)
- Brie (Frankrijk)
- Camembert (Frankrijk)
- Cheddar (Groot-Brittanië)
- Emmentaler (Zwitserland)
- Feta (Griekenland)
- Gorgonzola (Italië)
- Gruyère (Zwitserland)
- Manchego (Spanje)
- Mascarpone (Italië)
- Mozzarella (Italië)
- Parmezaanse kaas (Italië)
- Raclette (Zwitserland)
- Roquefort (Frankrijk)
- Stilton (Groot-Brittannië)
Bekijk al onze buitenlandse kazen
De bekendste landen met populaire kaassoorten
Naast de wereldwijde bekendste kaassoorten zijn er ook nog een aantal specifieke landen die bekend staan om hun kaassoorten, denk aan ons eigen kikkerlandje. Maar ook Frankrijk, Spanje en Zwitserland kennen een groot aantal verschillende kaassoorten.
Nederlandse kaassoorten
Nederland is misschien wel het bekendste kaasland. Met een lange geschiedenis met kaas, onze boeren landschappen, koeien en molens passen de kazen daar natuurlijk perfect tussen: een echt boers product. Zowel in binnen- en buitenland kent men onze kazen. De bekendste zijn de onderstaande.
- Goudse kaas
- Boerenkaas
- Noord-Hollandse kaas
- Geitenkaas
- Schapenkaas
- Magere kaas
- Komijnekaas
- Kruidenkaas
De leeftijd van Nederlandse kaas
Naast het indelen van kazen op basis van soort speelt de leeftijd van de kaas bij Nederlandse kazen een grote rol. De leeftijd van de kaas heeft betrekking op de smaakintensiteit die mede wordt bepaald door de tijd dioe de kaas gehad heeft om te rijpen. Afhankelijk van de leeftijd van de kaas wordt deze ingedeeld in een bepaalde groep:
Hierbij geldt hoe ouder de kaas, hoe intenser de smaak.
Franse kaassoorten
Zeg je Frankrijk dan zeg je wijn, stokbrood, de Eiffeltoren.. en natuurlijk kaas! Frankrijk staat bekend om haar grote aantallen zachte kaasjes en schimmelkazen. Maar naast de zachte kaasjes en schimmelkazen kent Frankrijk veel andere kaassoorten. Hieronder de belangrijkste.
- Brie
- Camembert
- Roquefort
- Morbier
- Comté
- Sainte Maure
- Petit Langres
- Saint Agur
Spaanse kaassoorten
Veel mensen kennen de Spaanse Manchego kaas, maar daar houdt het dan ook wel op. Jammer, want Spanje kent een grote diversiteit aan kazen. In Spanje worden kazen van zowel koe-, geiten- als schapenmelk gemaakt. De belangrijkste Spaanse kaassoorten zijn de volgende.
- Manchego
- Tetilla
- Cabrales
- Mahón
- Torta del Casar
- Idiazábal
- Cabrales
- Roncal
Zwitserse kaassoorten
In het prachtige bergachtige landschap van Zwitserland grazen veel koeien, schapen en geiten. Van de melk worden verschillende soorten kaas gemaakt, welke dankzij het diverse landschap en unieke klimaat allemaal weer anders smaken. De belangrijkste kaassoorten uit Zwitserland zijn de volgende.
- Gruyère
- Emmentaler
- Raclette
- Appenzeller
- Tilsiter
- Vacherin Mont d'Or
- Tête de Moine
- Sbrinz
Deze kaassoorten vallen onder de meest bekende en de meest populaire kaassoorten. Een aantal van deze populaire kazen koopt u in de gewenste hoeveelheid in onze webshop.