Je kunt nu een Hoogendoorn Kaas cadeaukaart kopen. De cadeaukaart is in te wisselen in onze webshop of op de markt!

Veel gestelde vragen over kaas

Op het gebied van kaas zijn er een aantal vragen die vaker gesteld worden. In het overzicht hieronder vind u per onderwerp antwoord de meest gestelde vragen over kaas.

Vragen over kaas bewaren

Hoe lang is kaas houdbaar?

De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo’n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.

Hoe kun je kaas het beste bewaren?

Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien. U kunt de kaas eventueel ook in een Tupperware bakje of een kaasdoos bewaren als u geen kaaspapier bij de hand heeft.

Kun je kaas bewaren buiten de koelkast?

Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.

Vragen over gezondheid en voedingswaarden

Is kaas gezond?

Kaas is rijk aan belangrijke voedingsstoffen maar bevat daarnaast ook veel verzadigd vet en zout. Afhankelijk van hoeveel kaas u eet kunt u beoordelen of u het op een gezonde manier toepast in uw dieet. Eet u heel veel kaas? Dan is het verstandig om tussendoor eens te kiezen voor een kaas die laag in vet en zout is.

Welke kaas is gezond?

Eet u vaak kaas of kiest u het liefst voor de gezondste kaasjes? Kies dan voor kaasjes zoals Mozzarella, geitenkaas, Ricotta of blauwe kaas.

Zitten er koolhydraten in kaas?

Het aantal koolhydraten verschilt per kaassoort. Een gemiddelde kaas bevat ongeveer 1,3 gram koolhydraten per 100 gram. 

Hoeveel calorieën zitten er in kaas?

Net als het aantal koolhydraten is het aantal calorieën afhankelijk van de kaassoort. Een gemiddelde kaas bevat zo’n 402 calorieën per 100 gram.

Vragen over kaas en speciaal dieet

Is kaas zuivel?

Een zuivelproduct is een product waar melk in verwerkt is. Gezien het hoofdingrediënt van kaas melk is, is kaas dus een zuivelproduct.

Is kaas een schimmel?

Kaas is een zuivelproduct maar geen schimmel op zich. Kaas wordt vaak wel een levend product genoemd omdat er miljoenen bacteriën en vaak ook schimmels in leven.

Is kaas vegetarisch?

‘Normale’ kaas wordt gemaakt met het stremsel uit de maag van een kalf, waarvoor het kalf niet gedood wordt. Het stremsel is echter wel een bijproduct van de slacht van een kalf. Streng gezien is kaas dus niet vegetarisch, maar u bent vrij zelf te bepalen of standaard kaas vegetarisch is.

Is kaas glutenvrij?

Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is daarmee in principe glutenvrij. Let op dat dit niet betekent dat iedere kaas glutenvrij is. Kaas kan in aanraking geweest zijn met glutenbevattende producten of er kan een kruidenmengsel aan de kaas zijn toegevoegd dat gluten bevat.

Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit?

Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.

Is kaas halal?

Hierover lopen de opvattingen van Islamitische geleerden uiteen. Het stremsel (enzymen) dat in kaas verwerkt is, is afkomstig uit de maag van de kalf. Sommigen beweren dat een dermate klein gedeelte van de ingrediënten er niet voor kan zorgen dat een product haram is. Als alternatief kunt u kiezen voor vegetarische kaas waarbij geen gebruik is gemaakt van dierlijk stremsel.

Vragen over kaas tijdens de zwangerschap

Mag je kaas eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent mag je alleen gepasteuriseerde kaas eten. Bij gepasteuriseerde kaas is de melk bij het productieproces verhit is tot minimaal 95 graden Celsius. Hierdoor worden bacteriën gedood en verdwijnen de rauwe melksporen.

Mag je mozzarella eten als je zwanger bent?

Ja, tijdens de zwangerschap mag je mozzarella van zowel buffelmelk als koemelk eten. De melk wordt bij de productie namelijk verhit tot 95 graden Celsius. 

Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Ja, let daarbij wel op dat de geitenkaas van gepasteuriseerde geitenmelk gemaakt is. Harde geitenkaas bevat weinig vocht en is gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk, zachte geitenkaas bevat veel vocht en is niet altijd gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk maar van rauwe geitenmelk.

Mag je brie eten als je zwanger bent?

Ja, de koemelk die voor brie wordt gebruikt is gepasteuriseerd. Let op: als er ‘au lait cru’ op de verpakking staat mag u de brie niet eten. Dit betekend namelijk dat er gebruik gemaakt is van rauwe melk. 

Mag je feta eten als je zwanger bent?

Ja, feta wordt in de meeste gevallen van gepasteuriseerde melk gemaakt. Let er net als bij brie wel op dat er geen ‘au lait cru’ op de verpakking staat wat aangeeft dat er rauwe melk gebruikt is.

Mag je camembert eten als je zwanger bent?

Ja, camembert wordt van gepasteuriseerde melk gemaakt en kan dus gegeten worden tijdens de zwangerschap. Ook voor camembert geldt: let op of er op de verpakking ‘au lait cru’ staat, want dan is er rauwe melk gebruikt en kunt u de kaas beter niet eten.